Αν δεν αγαπάμε εμείς τα βιβλία, πώς θα το κάνουν τα παιδιά μας;

παιδί που διαβάζει

Το διάβασμα είναι οικογενειακή υπόθεση!

Αν λοιπόν θέλετε τα παιδιά σας (ή τα παιδιά που φροντίζετε) να το αγαπήσουν, ο καλύτερος τρόπος είναι με το να διαβάζετε οι ίδιοι. Τα παιδιά μιμούνται και συνήθως αντιγράφουν τις συνήθειες των μεγάλων. Για να γίνουν λοιπόν αναγνώστες για μια ζωή, να μερικές ιδέες που θα κάνουν την πρώτη επαφή τους με τα βιβλία διασκέδαση!

 1. Τραβήξτε την προσοχή των μικρών σας στιςεικόνες και τα σχήματα του βιβλίου αλλά και σε καταστάσεις που περιγράφονται και μπορούν να συσχετιστούν με περιστατικά από την καθημερινότητά σας.
 1. Δώστε χρόνο στο παιδί να σας μιλήσει. Μη βιάζεστε να τελειώσετε την ανάγνωση, ακούστε τι έχει να σας πει ακόμα κι αν φαίνεται άσχετο με την ιστορία.
 1. Αγαπήστε την αφήγηση και τον ήχο των λέξεων! Επαναλάβετε φράσεις που κάνουν το παιδί σας να γελάσει ή που δημιουργούν παραστατικές εικόνες.Γίνετε ηθοποιοί! Σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να ακούσετε να επαναλαμβάνει φράσεις που άκουσε από εσάς, όταν για παράδειγμα «διαβάζει» παραμύθια στις κούκλες του!
 1. Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα και να διαβάσουν τα ίδια τα συστατικά της συνταγής.
 1. Να γνωρίζετε πώς ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσετε το διάβασμα σε ένα παιδί. Ξεκινήστε από την περίοδο της εγκυμοσύνης, διαβάζοντας δυνατά στοέμβρυο ιστορίες που σας δημιουργούν όμορφα συναισθήματα.
 1. Όταν διαβάζετε, κρατάτε τα παιδιά σαςαγκαλιά ή ακουμπάτε τα, για να νιώσουν ζεστασιά και ασφάλεια. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας συνδέεται πάντα με συναισθήματα, που μας συντροφεύουν όποτε ανοίγουμε ένα βιβλίο.
 1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γίνουνπαραμυθάδες! Από τη φύση τους έχουν μεγάλη φαντασία που δυστυχώς η πολλή τηλεόραση και οι καθημερινές υποχρεώσεις την καταπνίγουν. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να βοηθήστε να την καλλιεργήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα με το να φτιάξετε ένα πρόχειρο, χειροποίητο βιβλίο με εικόνες από περιοδικά, να αφήσετε χώρο για να γράψουν υπότιτλους τα παιδιά και να φτιάξουν μια δική τους ιστορία!
 1. Προτιμήστε να διαβάζετε το βιβλίο ή την εφημερίδα σας σε χώρο που σας βλέπουν τα παιδιά. Όπως είπαμε, τα παιδιά μιμούνται!
 1. Δραματοποιήστε ιστορίες που διαβάζετε!
 1. Φτιάξτε αυτοσχέδια τραγούδια από τους στίχους ενός βιβλίου που σας άρεσε!
 1. Δημιουργήστε μιαγωνιά βιβλιοθήκης. Έναν ζεστό χώρο στο σαλόνι ή και την κουζίνα ακόμα, δεν έχει σημασία πόσο μικρός θα είναι, που θα είναι αφιερωμένος στο διάβασμα. Εκεί θα βρίσκονται τα βιβλία της οικογένειας, μαξιλάρια, φωτιστικά που δίνουν όμορφο χρώμα!
 1. Προσέξτε ναμην είναι ανοιχτή η τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή ο υπολογιστής την ώρα της ανάγνωσης.
 1. Κανονίζετε συχνές επισκέψεις σεπαιδικές Βιβλιοθήκες και αφήστε τα παιδιά σας να δανείζονται τα βιβλία που προτιμούν. Επίσης, κατά διαστήματα αγοράζετε μαζί με τα παιδιά σας βιβλία, για εσάς αλλά και για τα ίδια.
 1. Δημιουργήστε τους τη συνήθεια ναχαρίζουν βιβλία σε άλλα παιδάκια που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή που ζουν σε ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν αφενός να μοιράζονται και να γίνονται γενναιόδωροι άνθρωποι και αφετέρου έχουν ένα κίνητρο για να προσπαθούν να διατηρούν τα βιβλία τους σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να τα χαρούν και άλλοι στο μέλλον.

Καλά διαβάσματα!

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: