Προετοιμάζοντας τα παιδιά για το σχολείο μετά τις διακοπές!

χριστούγεννα%2012[1]

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  • Ρουτίνα: 2-3 μέρες πριν την λήξη των διακοπών είναι καλό να συζητήσετε με το παιδί σας ότι ανοίγουν τα σχολεία. Μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπολήσει τις όμορφες στιγμές που πέρασε, δίνοντας βέβαια έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει σχολείο, να μαθαίνει καινούρια πράγματα, να είναι παρέα με τους φίλους του. Εάν δυσανασχετήσει, δείξτε κατανόηση, θα το εκτιμήσει! Είναι προτιμότερο αυτές τις μέρες να ξυπνάει νωρίς το πρωί (κοντά στην ώρα που θα ξυπνά για το σχολείο) και να κοιμάται νωρίς το βράδυ για να ξεκουράζεται. Παραμείνετε σταθεροί σε πείσματα και γκρίνιες χωρίς όμως να είστε τιμωρητικοί.
  • Επαναφέρετε την κανονική ώρα των γευμάτων και φροντίστε να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή του. Όλοι μας τις μέρες των Χριστουγέννων τρώμε περισσότερο και ενδεχομένως τροφές που δεν μας ωφελούν και τόσο. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία είναι καλό να υιοθετήσετε την τυπικά- κανονική ώρα των γευμάτων, τα είδη των κατάλληλων τροφίμων αλλά και την ποσότητα αυτών.
  • Είναι ωφέλιμο να αγοράσετε βιβλία με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που να ανταποκρίνονται στο μαθησιακό προφίλ αλλά και επίπεδο του παιδιού σας και να κάνετε μια μικρή επανάληψη των όσων έχει διδαχθεί τους προηγούμενους μήνες. Διαθέστε χρόνο! Μην το κάνετε για να εξετάσετε τις γνώσεις του αλλά για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στη σχολική πραγματικότητα. Είναι καλό να επικοινωνήσετε στο παιδί σας την θετικότητα των ενασχολήσεών του, καθημερινά. Όσο κουραστικές και απαιτητικές και να φαντάζουν, είναι προτιμότερο το παιδί να γκρινιάζει επειδή «κουράζεται» παρά να βαριέται και να αποσύρεται. Η άθληση, οι πολεμικές τέχνες, οι εξωσχολικές- εκπαιδευτικές αλλά και ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες ωφελούν. Όλα όμως με μέτρο.
  • Όσο έχουν χαλαρώσει τα παιδιά άλλο τόσο έχετε χαλαρώσει και εσείς.Μην αφήσετε την πραγματικότητα να σας αγχώσει. Φροντίστε μαζί με το παιδί σας, μερικές μέρες πριν την έναρξη των σχολείων, να έχει έτοιμα τα είδη ένδυσης και υπόδησης που θα χρειαστεί τις πρώτες μέρες, η βιβλιοθήκη του να είναι τακτοποιημένη και το δωμάτιό του καθαρό, η σχολική του τσάντα να είναι έτοιμη και να έχει κάνει τις σχολικές του υποχρεώσεις. Μην περιμένετε το τελευταίο απόγευμα.

Αλληλεπιδράστε με το παιδί σας και ακούστε το. Αξίζει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της προσφοράς του σχολείου τόσο για τη θέσπιση και την κατάκτηση στόχων όσο και για την ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού για μια λειτουργική ενήλικη ζωή.

 

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: